Jak rozpuścić miód?

Jak rozpuścić miód? Pytanie wydaje się banalne, jednak okazuje się, że wiele osób nie wie, jak zrobić to prawidłowo i niekiedy, chcąc szybko rozpuścić miód w formie stałej, tracimy wszystkie jego właściwości. Miód w formie stałej? Oczywiście. Naturalny miód z czasem zaczyna krystalizować, a na temat tego, jak szybko powinno odbywać się zjawisko krystalizacji oraz, czy jest to proces naturalny, czy wynikający z dużej ilości cukru, narosło wiele mitów. Pozostańmy jednak przy najpopularniejszej wersji, mówiącej o tym, że naturalny i prawdziwy produkt zawsze zaczyna krystalizować, przybierając formę stałą. Zatem jak rozpuścić miód?

Dlaczego miód jest twardy i jak sobie z tym radzić?

Tempo krystalizacji miodu, czyli przybierania formy stałej z formy płynnej, przebiega w różnym tempie, w zależności od rodzaju miodu, z jakim mamy do czynienia. Najszybciej krystalizują się miody wiosenne, czyli miód rzepakowy oraz wielokwiatowy, które formę stałą przybierają już po kilku lub kilkunastu dniach od wywirowania. Miody letnie natomiast utrzymują pierwotną formę płynną przez kilka, a nawet kilkanaście tygodni. Skrystalizowany miód przybiera formę masła, które dopiero co wyjęliśmy z lodówki. Niecierpliwi zrezygnują więc z posmarowania kanapki ulubionym słodzikiem, cierpliwi natomiast zostaną wynagrodzeni, pyszną, płynną konsystencją, którą wykorzystać możemy do słodzenia napojów, doprawiania sałatek, czy smarowania kapanek. Żeby jednak płynna konsystencja nie straciła swoich właściwości, proces upłynniania musi przebiegać powoli.

fot. pixabaycom | cc0

Jak rozpuścić miód, by nie stracił swoich właściwości?

Czynnikiem, który może zdecydowanie zaszkodzić, a wręcz zabić wszystkie drogocenne właściwości miodu jest temperatura. Najpopularniejszym sposobem na upłynnienie miodu jest bowiem postawienie słoika w garnku z gorącą wodą. Temperatura wody nie może przekraczać 40 stopni. Jeżeli słoik jest duży, musimy uzbroić się w cierpliwość i pilnować, żeby woda nie była za gorąca.

Żeby nieco przyspieszyć proces upłynniania, możemy miód przelać do mniejszego naczynia i mieszać od czasu do czasu drewnianą łyżką. Innym sposobem na to, jak rozpuścić miód, jest postawienie słoika z miodem w piekarniku. Będziemy mieć wtedy pewność, że temperatura nie będzie zbyt wysoka.

Jak widać, rozpuszczanie miodu na szybko, dodając łyżkę lub dwie do gorącej herbaty, zabija zbawienne dla ludzkiego organizmu, właściwości miodu. Najważniejsza w tym procesie jest cierpliwość i przestrzeganie odpowiedniej temperatury.